Producerea Divinului în Republica Moldova

     Divinul este o bautura alcoolica tare cu culoare aurie cu nuante specifice în gust şi aromă care se obţin din distilat de vin maturat minimum 3 ani.

In Rep. Moldova se produc:
1. Divin 3 stele - alcool 40%; zaharitate 15g/l
2. Divin cu denumire specială - alcool 40%; zaharitate 10-15g/l
3. Divin 5 stele - alcool 42%; zaharitate 15g/l
4. Divin maturat - alcool 40-44%; zaharitate 7-25 g/l
5. Divin superior - (8-9 ani); alcool 40-44%; zaharitate 7-15g/l
6. Divin vechi - (10ani şi mai mult); alcool 40-44%; zahar 7-12g/l
7. Divin foarte vechi - (mai mult de 20ani); alcool 40-44%; zahăr 7-10g/l

Tehnologia producerii

Tehnologia producerii vinului materie primă pentru producerea divinurilor e aceeaşi ca şi la producerea vinurilor albe naturale seci numai că mustul sau vinul dat nu se sulfitează pentru că:
    1. Aparatele care se folosesc pentru disilare sunt din Cupru si SO2 va duce la corozia aparatului.
    2. Dacă vinul conţine mai mult de 15mg/l de Anhidridă sulfuroasă atunci distilatul primit va avea un gust dur.
    3. La distilare se primeşte o substanţă neplăcută numită metilmercapta

   Deasemenea la distilare nu se poate de vehiculat vinurile cu un conţinut mare de substanţe fenolice pentru că la distilare v-a primi un miros/aromă neplacută.

Producerea divinului se efectueaza prin următoarele etape:
   1. Producerea vinului materie primă pentru distilare
   2. Distilarea vinului mat prima
   3. Maturarea şi învechirea distilatului de vin

   4. Cupajarea, tratarea şi îmbutelierea

   În MD se folosesc metode de distilare întreruptă şi continuă. 
Prin metoda întreruptă se folosesc aparate de distilare tip "Şaranta", pentru obţinerea distilatului de vin la producerea divinurilor de calitate superioară se folosesc aparatele Şaranta. Folosindul beneficiază de aşa numită distilare dublă.

Pentru obtinerea distilatului de vin pentru producere divin de consum curent 3-5 ani, se folosesc de aparatul de tip Vand (500...)


   Pentru maturare şi învechire distilatele se menţin în butoaie de stejar sau în rezervoare. La temp 18-20 grade, umiditatea 75-85%. Pentru obţinerea divinului de consum curent distilatul se menţine în rezervoare 3-5ani. Pentru obţinerea divinului de calitate menţinem mai mult de 5ani, orice divin se obţine prin cupajare, el conţine urmatoarele componente:
   1. Distilatul de vin cu anii de maturitate corespunzători
   2. Apa alcoolizată - care poate fi folosită pentru a majora extractivitatea divinului, se obţine din distilat de vin diluat pînă la tăria de 28-32% (alc), se menţine în butoaie noi (inox) 1 an de zile sau în butoaie de stejar 2 luni.
Apa alcoolizată poate fi luată în cupaj numai pînă la 10% de la alcoolul absolul din cupaj (nu este component obligatoriu in cupaj).
   3. Siropa de zahăr se prepară prin dizolvarea zahărului tos în apa destilizata cu temperatura 60grade. Pentru inversie în siropă se adaugă Acid Citric apoi temperatura scade la temperatura mediului. Siropa de zahăr conţine 600-800g/l zahăr. Siropa uneori se alcoolizeaza.
   4. Caramela (zahăr ars) - se fabrică într-un cazan de aromă cu încălzire pînă la temperatura 160-180grade. Caramela este obligatorie pentru divinurile tinere (3-5stele) la 1000dal divin 3-4 dal de caramelă.
   5. Apa aromatică (nu este obligatoriu) - se obţine la distilare discontinuu prin separarea unei părţi din fracţii de coadă de la 20-50% alcool tăria 26-32% volum.
   6. Divin de cupajare (nu este component obligatoriu) dar este obligatoriu pentru unele marci de divin. Dupa cupajare divinul este lăsat în repaus.
Divinurile de 3-5ani - 3luni
6-10ani - 6luni
10ani in sus- 1an
La necesitate se efectuează tratări pentru stabilirea şi mai ales tratarea cu frig (refrigerarea) 10-12grade menţinerea 10 zile apoi filtrare rece, odihna, filtrare de control şi imbutelierea.